Підготовлено 166 експертів-педагогів Полтавщини для вивчення практичного досвіду учасників сертифікації – вчителів української мови та літератури, початкових класів, математики

Надрукувати

Підтримувати та мотивувати вчителів у їх прагненні підвищувати свою майстерність важливо завжди, та особливо, зараз, в умовах війни. Один із таких способів – сертифікація педагогів, яка відбувається виключно добровільно, а ключова ідея сертифікації – вчитель оцінює вчителя. 

У сертифікації беруть участь учителі, які ефективно застосовують кращі педагогічні практики, мають досить високий рівень теоретичної підготовки та саморефлексії.

«Упродовж лютого-березня 2024 року здійснено підготовку 166 експертів, які залучатимуться до вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації, вчителів української мови та літератури, початкових класів та математики. У навчанні взяли участь учителі закладів загальної середньої освіти, консультанти центрів професійного розвитку педагогічних працівників, науково-педагогічні працівники та методисти», – повідомив Юрій Кращенко, начальник управління Державної служби якості освіти у Полтавській області.

Під час навчання фахові тренери-практики вчили кандидатів в експерти оцінювати професійні компетентності учасників сертифікації використовуючи різні методи збору інформації: спостереження за навчальними заняттями та самоаналізом навчального заняття, аналіз самопрезентації практичного досвіду роботи та інтерв’ю з учителем. Доброчесність, фаховість експерта, його незалежність та об’єктивність – найважливіші складові сертифікації, адже вчителі бажають отримати чесну справедливу оцінку своєї діяльності.

Відтак, сертифікація – потужний інструмент удосконалення якості освіти, спрямований не лише на пошук кращих серед кращих, а й на їх залучення до позитивних перетворень в освіті.

Додамо, що вже 9 березня 2024 року 100 учителів Полтавської області (52 вчителя початкових класів, 20 – української мови та літератури, 28 – математики) візьмуть участь у першому етапі сертифікації, незалежному тестуванні, яке організовує Український центр оцінювання якості освіти.

Наступні етапи сертифікації – самооцінювання та вивчення практичного досвіду роботи вчителів – здійснює Державна служба якості освіти України.

Інформацію підготовлено управлінням Державної служби якості освіти у Полтавській області, (050)211 18 45, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.