Переведення архівної інформації на електронні носії – пріоритетний напрямок роботи полтавських архівістів

Надрукувати

Державний архів Полтавської області зробив кардинальний крок у напрямку зміни парадигми збереження документів Національного архівного фонду та представлення архівної інформації споживачам.

Беззаперечні лідерські позиції головної архівної установи Полтавщини щодо темпів оцифровування архівних документів були відзначені у публічному звіті про діяльність архівних установ України у 2023 році Голови Державної архівної служби України Анатолія Хромова. Оприлюднені показники сканування архівних справ трійки найкращих державних архівів областей: Державний архів Полтавської області (141 632 одиниці зберігання), Державний архів Хмельницької області (86 810 одиниць зберігання), Державний архів Кіровоградської області (141 632 одиниці зберігання).

Державний архів Полтавської області був також відзначений як такий, що має високий відсоток оцифрованого довідкового апарату до архівних фондів.

Оприлюднення оцифрованого контенту дозволяє архіву розширити коло споживачів архівної інформації як в Україні, так і за її межами, що дуже важливо в умовах воєнного стану. Державний архів використовує для цього власний сайт, сайт партнера – генеалогічної корпорації FamilySearch International та міжархівний пошуковий портал «Єдине вікно доступу до цифрових ресурсів українських архівів», створений на платформі ARCHIUM. Такий підхід дозволяє бути лідером і по кількості удоступнених цифрових копій архівних документів.