Громади Полтавщини активні учасниці ініціативи Мінсоцполітики з формування життєстійкості

Надрукувати

Для оформленням документів та отримання адміністративних послуг громадяни вже звикли звертатись до ЦНАПів, хоча кілька років тому і ця форма була новинкою. Центри життєстійкості мають стати по суті соціальним «ЦНАПом», де особа може отримати весь спектр інформації та консультацій щодо отримання соціальних послуг, а також безпосередні послуги з психосоціальної підтримки та гуманітарного реагування.

Наразі громади Полтавської області долучились до експериментального проєкту Мінсоцполітики з формування життєстійкості – інноваційної послуги з надання комплексного психосоціального супроводу сімей, особливо з числа постраждалого населення, яка спрямовану підтримку та зміцнення психічного здоров'я.

Відповідно до наказів Міністерства соціальної політики України, 7 територіальних громад області включені до переліку учасників цього національного проєкту, а саме Кобеляцька, Пирятинська, Миргородська, Лубенська, Полтавська міські, Шишацька та Новосанжарська селищні територіальні громади. Додатково Глобинська міська територіальну громаду включено до переліку громад, які візьмуть участь у проекті, відповідно до листа Фонду соціального захисту осіб інвалідністю.

Зазначена ініціатива підтримана і соціально-відповідальним бізнесом. Зокрема, відповідно до укладеного меморандуму з Мінсоцполітики Агрохолдинг «Астарта- Київ» та Благодійний фонд «Повір у себе» здійснює облаштування (проведення ремонтних робіт) центрів життєстійкості в партнерських громадах.

Це той вдалий приклад, коли державницька ініціатива поєднується з бажанням територіальних громад розвивати свої соціальні сервіси, а підприємств – вибудовувати гармонійний діалог із суспільством та брати участь у розв’язанні соціальних питань.

На рівні територіальних громад призначено відповідальних осіб щодо впровадження проекту, визначено приміщення де фізично будуть облаштовані Центри.

Наразі ведуть ремонтні роботи в приміщеннях майбутніх центрів, здійснюється їх облаштування та укомплектування комп’ютерною технікою. Тому найближчим часом перші центри відкриють свої двері для відвідувачів.

Паралельно соціальні працівники майбутніх центрів проходять навчання від Мінсоцполітики щодо забезпечення надання соціальної послуги життєстійкості і вже 22 особи отримали відповідні сертифікати.

Також за підтримки ПРООН, в Кременчуці функціонує центр життєстійкості «Місце сили», у якому жителі міста можуть отримати підтримку та нові можливості для розвитку.

Центр життєстійкості «Місце сили» працює з 12:00 до 20:00 з вівторка по суботу. Про актуальні події центру можна дізнатися, зателефонувавши за номером телефону (099) 246 59 90 або через офіційні сторінки у соціальних мережах https://www.facebook.com/groups/1087475175503389,

https://t.me/mistsesylykremenchyk.

Нова психосоціальна послуга передбачає комплексний підхід. Так, насамперед здійснюватиметься оцінка потреб людини. Після цього її інформуватимуть про доступні послуги для вирішення існуючих проблем, можливості отримання соціальних гарантій.

Також будуть запроваджені психологічна діагностика, психологічне консультування (індивідуальне, сімейне, групове); надання психологічної підтримки та допомоги після психологічних травм та стресових розладів; навчання методам і прийомам, які допомагають знижувати фізичний та психологічний стрес тощо.

Окремі напрями стосуватимуться психологічної підтримки батьків, розвитку батьківських навичок та догляду за дітьми, допомоги в побудові стосунків з дітьми на різних етапах дорослішання. А також – психологічної роботи з військовослужбовцями, ветеранами і їхніми родинами.

Безперечно робота з постраждалим населенням, зокрема з представниками ветеранської спільно вже давно не обмежується соціальним захистом, а потребує впровадження нових методів та моделей роботи.

Зокрема, реалізація завдань ветеранської політики, в частині забезпечення психосоціальної підтримки, комунікації та роботи з населенням, проведення заходів спрямованих на адаптацію та соціалізацію як ветерана, так і самого соціуму є створення та функціонування додаткових сучасних моделей роботи з ветеранською спільнотою через мультифункціональні простори (ветеранські ХАБи, Центри життєстійкості, бізнес-інкубатори тощо).

Це також корелюється із не постановою КМУ від 03.10.2023 №1049 щодо запровадження комплексної соціальної послуги з формування життєстійкості.

Але головне, що все це можливо досягти виключно за рахунок спільних зусиль та співпраці між державним, громадським, міжнародним, освітньо-науковим та економічними секторами.