Кожен п’ятий державний сайт доступний для людей з інвалідністю

Надрукувати

У 2023 році 22% проаналізованих сайтів органів влади мають достатній та високий рівень доступності для людей із інвалідністю.

Порівняно із 2021 роком цей показник зріс на 9%. Про це свідчать результати щорічного дослідження 100 держсайтів: 

4% мають високий рівень базової доступності — на 1% більше, ніж у 2022 році;

18% — достатній рівень — на 1% більше, ніж у 2022 році та на 6%, ніж у 2021;

51% — середній — на 2% менше, ніж у 2022 році;

27% — низький рівень — так само, як і в 2022 і на 12% менше, ніж у 2021. 

«Для Мінцифри важливо, щоб всі громадяни могли користуватися цифровими інструментами, які ми створюємо. Саме тому протягом декількох років за підтримки партнерів працюємо над тим, щоб стимулювати підвищення вебдоступності в Україні та держсекторі зокрема. Цьогорічні результати щодо зростання доступності сайтів свідчать, що наші рішення поступово дають результати. Втім, є значний потенціал для розвитку, тому продовжуємо роботу, щоб усі державні онлайн-ресурси у країні стали доступними для всіх громадян», — зазначила заступниця директора Департаменту з розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України Валерія Ткач.

Високий рівень доступності мають портал Дія.Безбар'єрність, сайти Вінницької, Львівської та Харківської обласних державних адміністрацій. Найбільший прогрес у підвищенні базової доступності за рік продемонстрували сайти Вінницької, Львівської, Полтавської та Волинської обласних державних адміністрацій, Міністерства економіки України та Електронного кабінету особи з інвалідністю.

«Щоб зробити цифровий продукт вебдоступним, не потрібні складні маніпуляції та багато зусиль. Часто достатньо, щоб розробники врахували і внесли незначні зміни, як-от зробили більш контрастним колір шрифта чи додали альтернативний опис фотографій на сайті. Це не вимагає багато часу чи коштів, а радше обізнаності власників сайтів щодо вебдоступності і розуміння важливості її забезпечення. Значно простіше врахувати вимоги вебдоступності на етапі розробки продукту, аніж виправляти вже наявні помилки», — додав консультант із питань цифрової доступності Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні та автор дослідження Дмитро Попов.

Цьогорічний аналіз показав, що найбільш поширеними на держсайтах є такі помилки:

відсутність механізму для швидкого переходу до основного вмісту;

низька контрастність тексту;

відсутність видимого індикатора фокусу при навігації за допомогою клавіатури;

відсутність тексту для гіперпосилань;

наявність помилок у коді сторінки. 

У 2023 році держсайти покращили виконання двох вимог вебдоступності щодо наявності текстових міток для полів форм та всіх кнопок. Загалом 23 сайти підвищили показник базової доступності за рік. Порівняно за 2 роки більшість сайтів покращили позиції за всіма критеріями оцінки. 

Дослідження показало позитивний зв'язок: найбільше підвищили доступність сайти тих органів влади, чиї представники проходили спеціалізовані навчання.

«Поширення знань про вебдоступність та навчання державних службовців — один із напрямів спільної роботи щодо просування цифрової доступності в Україні, за яким UNDP за фінансування Швеції тісно працює з урядом протягом тривалого часу. Лише за останні три роки близько 800 публічних службовців із національних та регіональних рівнів влади завершили спеціалізовані тренінги. Щасливі бачити, що ця робота дає прикладні результати. Отже, важливо продовжувати і масштабувати ці зусилля, щоб ще більше людей знали, як застосовувати вебдоступність на практиці і тим самим дедалі більше вебдпродуктів ставали доступними», —  зазначив керівник «Проєкту підтримки Дія» UNDP в Україні Володимир Брусіловський.

Нагадаємо, в Україні діє державний стандарт із вебдоступності. З липня 2023 року він став обов’язковим для виконання органами виконавчої влади.

Дослідження реалізували UNDP в Україні за фінансування Уряду Японії в партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України в межах «Проєкту підтримки Дія» за підтримки Уряду Швеції.

Міністерство цифрової трансформації України