Державна допомога для осіб, які не мають права на пенсію: як її отримати

Надрукувати

Альтернативою пенсійним виплатам для осіб, які з будь-яких причин не мають необхідного страхового стажу, є призначення державної соціальної допомоги відповідно до Закону України ,,Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”.

На сьогодні в Полтавській області таку допомогу отримують 7,5 тисяч осіб.

Особам з інвалідністю І групи допомога призначається незалежно від розміру отриманого доходу.

Подати уповноваженій посадовій особі територіальної громади або ЦНАП, в містах обласного значення –до територіального управління соціального захисту населення відповідну заяву та декларацію про доходи та майновий стан осіб для призначення соціальної допомоги. При собі мати паспорт, трудову книжку та довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Допомога призначається з дня звернення. При цьому у разі звернення за допомогою не пізніше 3-х місяців з дня досягнення особами встановленого віку або встановлення групи інвалідності, допомога призначається відповідно з дня досягнення особами відповідного віку  або встановлення МСЕК інвалідності особі.

Допомога виплачується у розмірі не менше прожиткового мінімуму для осіб що втратили працездатність (у 2024 році - 2361 грн).

Особам, які не мають права на пенсію допомога призначається і виплачується довічно, особам з інвалідністю – на строк встановлення групи інвалідності.