#Безбар’єрність: Соціальна послуга перекладу жестовою мовою

Надрукувати

Безбар’єрність –  визначений вектор розвитку українського суспільства.

Безбар’єрне середовище не може існувати без жестової мови. Жестова мова зараз присутня майже на кожному заході – спортивному, культурному, суспільному. Вона вже є ознакою хорошого тону і певною закономірністю. Подібні зміни сприяють реалізації прав людей з порушеннями слуху, адже забезпечують для них широкий доступ до інформації, можливість бути включеними в життя суспільства та реалізувати свій потенціал. Тому так важливо розвивати  та надавати соіціальну послугу перекладу жестовою мовою.

Соціальна послуга перекладу жестовою мовою це комплекс заходів, який забезпечує взаємодію отримувача соціальної послуги перекладу жестовою мовою (особисто або дистанційно) з чуючими особами під час відвідування органів державної влади та органів місцевого самоврядування, установ, організацій і закладів а також при купівлі товарів, робіт і послуг.

Отримувач соціальної послуги перекладу жестової мови  це  особа з порушеннями слуху та мовлення, яка має комунікативний бар’єр через який не може самостійно вирішити питання своєї взаємодії у суспільстві та для якої жестова мова є основним або одним з основних засобів спілкування.

Перекладач жестової мови соціальної послуги (далі – перекладач жестової мови) це фахівець у сфері перекладу між жестовою мовою і словесною мовою, який має відповідну освіту і кваліфікацію, безпосередньо виконує заходи, що складають зміст соціальної послуги;

надавач соціальної послуги – юридичні та фізичні особи, фізичні особи – підприємці, включені до  Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг.

Підставою для надання соціальної послуги є:

рішення виконавчого органу про надання соціальної послуги в порядку визначеному законодавством (у разі, якщо соціальна послуга надається за рахунок бюджетних коштів);

звернення потенційного отримувача соціальної послуги та/або його законного представника до надавача соціальної послуги (у разі надання соціальних послуг за рахунок коштів надавача).

Визначення індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги здійснюється згідно   Державного стандарту проводиться протягом 3 робочих днів з дати прийняття виконавчим органом рішення про надання соціальної послуги.

Індивідуальний план складається за участю отримувача соціальної послуги та/або його законного представника протягом 3 робочих днів із дня визначення ступеня індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги.

Із кожним потенційним отримувачем соціальної послуги та/або його законним представником не пізніше ніж через 3 робочі дні після прийняття рішення про надання соціальної послуги укладається договір про її надання.

Соціальна послуга надається у приміщенні надавача соціальної послуги, у тому числі за місцем проживання (перебування) отримувача соціальної послуги та/або в приміщеннях державних адміністрацій , виконавчих органів сільських, селищних, міських рад територіальних громад, установ, організацій і закладів, а також при купівлі товарів, робіт і послуг, у тому числі з використанням засобів відеозв’язку.

У разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях, наявності загрози життю чи здоров’ю особи з порушеннями слуху та мовлення соціальна послуга може надаватися екстрено (кризово).

Рішення про надання чи відмову в наданні соціальної послуги екстрено приймається невідкладно, але не пізніше однієї доби з моменту отримання відповідної заяви, звернення, повідомлення.

Докладніше за посиланнями:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0819-21#Text

https://www.msp.gov.ua/news/20709.html