Він родом із полтавського краю. Пам’яті Володимира Самойленка

Надрукувати

Творча спадщина Володимира Самійленка, що представлена поетичними, прозовими, драматичними творами, переспівами та перекладами, мемуарними та автобіографічними матеріалами, є напрочуд оригінальною самобутньою та небуденною.

Народився Володимир Самійленко 3 лютого (22 січня за ст. ст.) 1864 року в селі Великі Сорочинці. Початкову освіту здобув у м. Миргород.

На виконання постанови Верховної Ради України від 21 грудня 2023 року № 3536-ІХ «Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2024-2025 роках» повідомляємо, що Миргородською райвійськадміністрацією та Великосорочинською територіальною громадою розроблений план заходів з відзначення 160-річчя Володимира Самійленка, який затверджений начальником райвійськадміністрації Віталієм Дяківничем 30 січня 2024 року.

Біліотечними закладами Миргородської міської територіальної громади проведено ряд тематичних заходів.

До ювілею письменника у Слобідській бібліотеці відбулося чергове засідання любительського об'єднання «Слобідські посиденьки». Присутні на інформаційному досьє «Незабутній та забутий» дізналися чимало цікавих фактів про життя та творчість письменника-земляка. До уваги учасників заходу були представлені вірші «Українська мова», «Вечірня пісня», «Грішниця». Шаленою популярністю користувався в ті далекі часи вірш «Ельдорадо», який був своєрідним студентським гімном.

«Не вмре поезія, не згине творчість духа». Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-портрет, організована Біликівською сільською бібліотекою, яка містить зразки художньої спадщини В. Самійленка, зокрема: ліричні, сатиричні та гумористичні поезії; переклади античної та західно-європейської поезії;, автобіографічні нотатки та спогади. Також представлено добірку статей з книжкових та періодичних видань, які розкривають життєвий та творчий шлях письменника.

Сатиричний аспект творчості Володимира Самійленка відкривали у Петрівцівській сільській бібліотеці. Інформпарасолька під назвою «Володимир Самійленко – сатирик від Бога» прихистила всіх небайдужих до творчості поета в день його народження. Бібліотекар Вікторія Дубина розповідала гостям про світогляд Самійленка, про його талант сатирика і гумориста, що засуджував та висміював ура-патріотизм, самодержавство, продажність, графоманію. Звучали на заході і самі твори поета. Українська патріотична дума «На печі», за думкою слухачів, якнайкраще відображає і нинішні проблеми українського суспільства.

У Єрках  проводили літературну мандрівку «У мене є одне кохання, котре не зраджу я вовік». Це був поетично-ліричний захід, який підготували для всіх охочих часники клубу за інтересами «Єрківчанка». Цього дня тут читали вірші поета, слухали пісні на його слова, говорили про типових літературних персонажів у його творах різних жанрів. Окремо зупинялися на драматургії та мемуаристиці. Для повноти сприйняття образу письменника в бібліотеці була розгорнута виставка – присвята «Він українець, свідомий українець…».

Виставка – життєпис розгорнута, також, і в Кибинській сільській бібліотеці. На ній зібрана інформація, як про Володимира Івановича, дописи про нього різних критиків та поціновувачів його творчості, влучні цитати, що його характеризують, так і вірші та проза самого автора.

Про Володимира Самійленка розповідали цими днями і в Гаркушинській сільській бібліотеці, де відбувся літературний променад «Поки живуть думки в душі моїй…». Познайомитися з творчістю українського патріота, поета та сатирика прийшли члени клубу «Острів захоплень» та всі охочі.

Дібрівська сільська бібліотека з нагоди дня народження Володимира Самійленка також запрошувала до себе на гостину. До уваги відвідувачів була представлена викладка – нарис «Апостол української ментальності» та проведено біля неї інформаційну локацію.

Приходили любителі влучного слова і до бібліотеки відділу № 2 Публічної бібліотеки ім. Д. Гурамішвілі, де була організована книжкова виставка «Лицар українського слова». На виставці були представлені поетичні, сатиричні, філософські твори письменника, його переклади, а також книги про нього.

Крім цього, бібліотекар Яремко Наталя та керівник гуртка «Джерельце» Центру культури та дозвілля Оксана Дудник провели літературну годину «Поетична спадщина Володимира Самійленка». На заході значну увагу приділяли пейзажній та інтимній ліриці поета, послухали «Вечірню пісню» покладену на музику К. Стеценка, говорили про філософську лірику, де звучать роздуми про сенс людського буття та про вічність, і, звичайно ж, читали його вірші із циклу «Весна» та «Сонети».

Про цікаві зустрічі, що подарувала доля Володимиру Самійленку, про його знайомства з Лесею Українкою, Оленою Пчілкою, Миколою Лисенком та Михайлом Старицьким, про його участь в літературно-мистецькому гуртку

«Плеяда», та про вплив цього гуртка на творчість поета говорили у Зубівській сільській бібліотеці, де проходили поетичні реляції «Духовна окраса нації». Читали і твори Самійленка, зробивши акцент на комедійний аспект його творчості. Тут звучали гуморески «Драма без горілки», «Дядькова хвороба» та «У Гайхан-бея».

Виставка-дежа-вю «Він родом з Полтавського краю», присвячена особі Володимира Самійленка, функціонує і в Публічній бібліотеці ім. Д. Гурамішвілі. Біля неї 4 лютого і відбулася мандрівка за творами «Поет живе в серцях його народу». Всі охочі могли відчути себе поетами, добираючи рядок до вірша, прийняти участь в обговоренні його творів та послухати влучні гуморески.

З нагоди ювілею земляка Шахворостівська сільська бібліотека запросила своїх користувачів на зорепад ювілейних дат. Тут відбувся захід «Духовна окраса нації», на якому присутні ознайомилися з творчістю земляка, поговорили про його самобутність та вплив його творчості на українську літературу. Окрему увагу приділили творам, які є найактуальнішими цього часу: «Ельдорадо», сатиричній комедії «У Гайхан Боя» та «Маруся Чураївна».

Виставкою-портфоліо «Короткі етюди довгого життя» зустрічає користувачів виставка приурочена 160 річниці визначного поета і у Хомутецькій сільській бібліотеці. На ній представлені статі про життя Самійленка, збірки його віршів, цікаві факти з його біографії та влучні вислови про нього.

Минуло майже 90 років, як не стало поета Володимира Самійленка, але його вогнисте слово залишилась на довгі роки у спадщину нащадкам в Україні.

 

Миргородська РВА