Previous Next

Президент про перший рік роботи Верховного Суду: Саме від вас залежить як швидко судова влада стане сильною, незалежною та ефективною – в інтересах кожного українця

Надрукувати

Президент Петро Порошенко на конференції «Роль Верховного Суду в забезпеченні прав і свобод людини» зазначив, що минулого року судді нового Верховного Суду склали присягу, а сам Суд розпочинав свою роботу.

«Минув рівно рік з дати початку діяльності нового Верховного Суду. Слухайте, невже рівно рік? Але дуже багато вдалося зробити за цей рік. Час підвести перші підсумки», - сказав Президент.

«Два роки тому ми лише мріяли про нову судову систему, нові підходи у роботі суду, нові зрозумілі правила процесів, які змінять підходи відповідальності та справедливості в нашій державі. І сьогодні крок за кроком ми  втілюємо їх у життя», - додав він.  

Глава держави наголосив: «Сьогодні Верховний Суд яскраво демонструє, що все це можливо на практиці. Тож відтепер і надалі саме від вас, шановні судді, залежить, чи втримаємо ми ці позиції, чи стане Верховний Суд реальним лідером змін у судовій владі… І врешті-решт, як швидко судова влада стане сильною, незалежною та ефективною – в інтересах кожного простого українця».

Президент підкреслив, що Верховний Суд має стати прикладом для інших судів – і новостворених апеляційних, і окружних, які будуть створені. «І Вищого антикорупційного суду та Вищого суду з питань інтелектуальної власності, конкурси до яких наразі проводяться Вищою кваліфікаційною комісією суддів. І дуже непросто зараз членам ВККС у напруженій роботі. Але ми чекаємо найближчим часом конкретних практичних результатів», - зазначив Петро Порошенко.

«Розпочинаючи судову реформу, в яку далеко не всі вірили, ми ставили собі за мету створити сильний незалежний суд, вільний від корупції. Суд, який діє на засадах верховенства права, сповідує принципи компетентності, незалежності, неупередженості та відповідальності», - наголосив Петро Порошенко.

«Ми дуже добре пам’ятаємо свою історію. Часи, коли людина важила набагато менше, ніж держава. Часи, коли її права, її життя і здоров’я, не мали жодного значення для сумнозвісних «трійок», які без жодного судового розгляду виносили вироки ціною в життя.  Часи, коли поняття «справедливий суд» не існувало за визначенням», - додав Президент.

Глава держави підкреслив, що з набуттям Україною незалежності ситуація повинна була змінитися. Президент зауважив, що «реальна перебудова системи, зміна підходів до створення судів, добору суддів, побудови органів суддівського врядування за кращими європейськими моделями почалася лише після змін до Конституції щодо правосуддя в 2016 році».

«Ті кроки, які ми зробили два роки тому із деполітизації та посилення незалежності судової гілки влади, дають перші результати. Зараз уже дуже швидко забули як судді роками чекали затвердження у Верховній раді, виклику «на килим»,  звіту по конкретним справам і політизація тоді здавалась можливою. Зараз ми маємо абсолютно іншу модель», - сказав Петро Порошенко.

За його словами, ефективне поєднання досвіду адвокатів, вчених, суддів теж йде на користь реформі. «Я маю на увазі, що до складу нового Верховного Суду були залучені саме адвокати, наукові працівники і найкращі судді», - сказав Президент.

Він  окремо наголосив, що неабияке значення для незалежності суду має і належне фінансування судової системи. «І це сьогодні визначено пріоритетом державної влади. І ви це бачите на власному досвіді, на власному прикладі. І сьогодні ці статті бюджету залишаються захищеними, в умовах війни, в умовах пріоритету оборони держави, підвищення рівня захисту людей. Судова влада залишається пріоритетом», - підкреслив Президент.

За матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента України