• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Про впровадження інноваційних проектів у Гадяцькому районі

У Гадяцькому районі проживають 53 тисячі осіб. В районі одна міська рада (місто обласного значення Гадяч), 20 сільських рад, створено дві об’єднані територіальні громади – Петрівсько-Роменську та Сергіївську.

Наразі район на 100 % покритий високошвидкісним Інтернетом. Усі медичні й загальноосвітні заклади, дитячі садочки, сільські клуби і бібліотеки об’єднали в одну Інтернет-мережу. Це один із видів державно-приватного партнерства, коли спільно з оператором національного зв’язку компанією «Датагруп» був реалізований відповідний проект.

– Що дало району покриття високошвидкісним Інтернетом? Насамперед ми реформували галузь медицини. За ініціативи голови Полтавської обласної райдержадміністрації Валерія Головка й за підтримки Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації розроблено пілотний проект електронної медичної системи. Нині 15 сільських й 2 міські амбулаторії, 20 фельдшерсько-акушерських пунктів та Гадяцька районна центральна лікарня об’єднані в єдину мережу «Електронний пацієнт». Проект реалізовано за кошти бюджетів району, об’єднаних територіальних громад, сільських рад і міста. Вартість проекту – 2 мільйона 500 тисяч гривень. Кожен житель району отримав електронну медичну картку – ідентифікатор пацієнта. Це дало можливість з’єднати амбулаторії, Гадяцьку центральну районну лікарню та денний стаціонар і забезпечити доступність інформації, – розповів голова Гадяцької райдержадміністрації Олексій Матюшенко. – Ми забезпечили медичні заклади району сучасними медичними засобами. У центральній районній лікарні встановлено приставки до рентген-апарату та придбано сучасний цифровий флюорограф. Нині ми повністю відмовилися від рентген-плівки. Як результат, населення Гадяцького району заощадило 3 мільйона 150 тисяч гривень. Усі дані відображаються на єдиному сервері, до якого має доступ кожен лікар району та обласних закладів медицини. Тож це вагомий крок до запровадження телемедицини в районі.

За словами Олексія Матюшенка, сільські амбулаторії району забезпечені всім необхідним обладнанням. На 100 % – апаратами ЕКГ, сечовими аналізаторами, глюкометрами та на 75 % – гематологічними аналізаторами. Відтак пацієнту роблять необхідні експрес-аналізи на місці. Далі інформація заноситься в базу і лікар центральної лікарні може її легко віднайти.

– Це набагато прискорює роботу із пацієнтами. Для зручності обслуговування населення ми запровадили електронну чергу. Тепер кожен пацієнт сільської амбулаторії може обрати зручний для нього час прийому в центральній районній лікарні. Також впровадили видачу електронних рецептів. Тобто лікар записує призначення за назвою діючої речовини, а не за назвою препарату. Електронний рецепт діє також для програми «Доступні ліки». Тож пацієнт тепер може купити ліки на свій вибір, – додав Олексій Матюшенко.

У районі створений і центр безпеки громадян. Сюди входять місцеві пожежні підрозділи, добровільні дружини та комунальна охорона КП «Сервіс». Сільські ради підписали 5 договорів міжмуніципального співробітництва територіальних громад із питань розвитку та спільного утримання місцевих пожежних охорон. Наразі утворено 4 МПО з центрами у Петрівці-Роменській, Мартинівці, Рашівці та Красній Луці. Гадяцький район є лідером в області за кількістю погашення пожеж і врятованого майна. Має найвищий відсоток ліквідованих пожеж.

Також було створено Єдиний центр безпеки, який являє собою 120 камер відеоспостереження. 30 із них розташовані безпосередньо в місті, а інші 90 камер розміщені на теренах району. Нині на постійній основі ведеться спостереження за станом на дорогах, можна відслідкувати ДПТ. Центр працює без вихідних. Вся інформація збирається і передається поліції після їхнього запиту.

– Ми створили Комунальне підприємство «Сервіс», яке єдине в області може похвалитися своєю багатофункціональністю. Працює воно не так давно, лише 1 рік. Зі свого боку, ми забезпечили підприємство всім необхідним обладнанням. Тож зараз працівники займаються утриманням доріг влітку, ремонтуючи їх новим повітряно-струменевим методом. Також чистять сніг взимку й посипають сумішами проїзну територію під час ожеледиць. Комунальники підприємства КП «Сервіс» обслуговують всі державні заклади – займаються газовими котлами та їх ремонтом, станціями водопостачання, електрикою, встановленням баків і вивозом сміття. Розроблена програма санітарної очистки району. КП «Сервіс» її реалізовує за допомогою «хатинок для сміття», які являють собою 190 комплексів для роздільного збору сміття, а це 360 баків. Уже розроблені логістичні маршрути. І зараз ми навчаємо населення району правильного поводження з твердими побутовими відходами, – розповів Олексій Матюшенко.

Пріоритетним напрямком в сфері освіти для району є Нова українська школа. Тож за кошти Державного й співфінансування з районного бюджетів до 1 вересня було придбано 172 комплекти одномісних парт. Також встановлено 10 інтерактивних дошок, і тепер всі першокласники району мають змогу здобувати освіту в сучасних навчальних закладах. Усі школи були забезпечені комп’ютерними класами з вільним доступом до Інтернет-мережі та відповідним комп’ютерним обладнанням.

Нині є дефіцит кадрів в органах МВС, тож спільно із керівництвом поліції області й району було прийнято рішення створити Правовий клас.

Одне із досягнень Гадяцького району – перемога в «Бюджеті участі». Цей конкурс вже 2 роки як запроваджений в Полтавській області за ініціативою голови обласної ради Олександра Біленького та за підтримки обласної державної адміністрації.

– Минулого року ми подали для участі в конкурсі 20 проектів, перемогу з яких здобули 9 ініціатив. В 2018-му подали 31 проект, і 12 одержали перемогу. Тож якщо впроваджувати новітні технології та інформувати людей, то можна працювати в цьому напрямку і досягати високих результатів. «Бюджет участі» – це безпрецедентний проект, який заохочує громадян до нових звершень.

За матеріалами, наданими

Гадяцькою райдержадміністрацією

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk