Previous Next

В обласному центрі відсвяткували 150-річчя Всеукраїнського товариства «Просвіта»

Надрукувати

У Полтаві відбулися урочистості з нагоди святкування 150-ої річниці з дня створення Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. До обласного центру з’їхалися просвітяни з усіх районів. Нині у діяльності відродженої «Просвіти» на Полтавщині значну роль відіграє обласне об’єднання, осередки якого діють у містах і селах регіону.

Просвітян Полтавщини привітала директорка Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентина Вождаєнко.

«150 років із дня заснування «Просвіти» – це історична подія. Це ще раз нагадує про те, що нам необхідно єднатися, чути одне одного, так як робили ці люди півтора століття потому. Вітаю всіх від імені голови облдержадміністрації Валерія Головка та особисто дякую Миколі Кульчинському за те, що він постійно рухає культуру та націю до прогресу», – сказала Валентина Вождаєнко.

Товариство «Просвіта» виникло 1868 року як противага антиукраїнським течіям у культурному житті. Перші збори товариства відбулись 8 грудня у Львові.

Понад 30 років полтавський осередок очолює Микола Кульчинський.

«На Наддніпрянській Україні «Просвіта» заборонялася. У Полтаві товариство створили навесні 1917 року. Його головою став Грицько Коваленко. Пізніше він був розстріляний НКВДистами. І після репресій всі «Просвіти» були знищені. У 1987 році в Полтаві створили клуб «Рідне слово», який я очолив. У цьому залі сидять люди, що стояли у витоків цього осередку. Наша робота формувалася за такими напрямками: пропаганда національної свідомості, утвердження української мови та повернення до віри наших батьків і дідів», – сказав голова Полтавського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» Микола Кульчинський.

Із привітаннями до просвітян звернулися представники духовенства. Разом вони помолилися за Україну.

«Сьогодні ми пожинаємо плоди спільної праці. «Просвіта» пропагувала українську мову та незалежність. Церква і просвітяни йшли поруч. Тоді нас було не так багато. Об’єднувалися в групи і йшли спільно до мети. 150 років – великий відрізок часу. Праця полтавської просвіти – це видавнича та культурно-просвітницька діяльність. Це наші основи, за допомогою яких ми будуємо нашу незалежність», – сказав настоятель Покровського храму УПЦ КП Миколай Храпач.

Ветеранів руху нагородили грамотами і подяками облдержадміністрації та відзнаками. Зокрема, за вагомий внесок у справу національного українського відродження, розбудову та зміцнення Української держави медаллю «Будівничий України» нагородили заступника директора Державного архіву Полтавської області Тараса Пустовіта.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко нагородив орденом «За заслуги» ІІ ступеня Миколу Кульчинського.