Previous Next

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Надрукувати

В Україні 14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

На сьогодні в області проживає 10450 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, із них 3605 встановлено інвалідність, пов’язану  з Чорнобильською катастрофою.

Як повідомила директор Департаменту соціального захисту населення Полтавської обласної державної адміністрації Людмила Корнієнко, на рівні області соціальна  підтримка та забезпечення додатковими соціальними гарантіями учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і громадян, потерпілих  внаслідок Чорнобильської катастрофи здійснюється в рамках обласної  Комплексної програми соціального захисту і соціального забезпечення населення області.

Щороку в рамках програми з обласного бюджету збільшується обсяг фінансування на реалізацію діючих напрямків та на впровадження нових.

У поточному році на соціальний захист вказаної категорії громадян  з обласного бюджету  виділено 7,8 млн грн, що на 36%  більше ніж у минулому році.

За рахунок коштів обласного бюджету фінансується  безоплатне забезпечення ліками за рецептами лікарів для амбулаторного  лікування та безоплатне зубопротезування. Продовжується практика проведення виплати разової матеріальної допомоги дружинам (чоловікам) померлих громадян, смерть яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи та сім’ям у складі яких є діти з інвалідністю, пов’язаною з наслідками Чорнобильської катастрофи.

З урахуванням потреб сьогодення у поточному році на обласному рівні для вирішення актуальних питань санаторно-курортного лікування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1 категорії виділено 1,9 млн грн на впровадження двох нових напрямків: забезпечення санаторно-курортним лікуванням осіб з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи та виплата додаткової матеріальної допомоги на оздоровлення в санаторно-курортних закладах Полтавської області.

Продовжено практику проведення виплати матеріальної допомоги в розмірі 5,0 тис. грн громадянину, який супроводжує на санаторно-курортне лікування особу з інвалідністю І групи з числа громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, для одночасного придбання путівки.

На рівні Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації налагоджений постійний діалог та тісна співпраця з обласними громадськими чорнобильськими організаціями. З обласного бюджету щороку виділяються кошти на підтримку їх статутної діяльності.

Міськими та районними управліннями соціального захисту населення  на місцевому рівні також забезпечується співпраця з районними осередками громадських Чорнобильських організацій.

Водночас актуальним питанням, яке потребує врегулювання на законодавчому рівні,  залишається осучаснення розміру компенсаційних виплат  вказаній категорії громадян.

На 2019 рік в межах обласної Комплексної програми соціального захисту і соціального забезпечення населення області заплановано збільшення обсягу фінансування на соціальний захист учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та  громадян, потерпілих  внаслідок Чорнобильської катастрофи.