Previous Next

У Полтаві презентували стратегію розвитку туризму на 10 років

Надрукувати

Стратегію розвитку туризму та курортів Полтавщини  на період до 2029 року презентували в обласному центрі.

За круглим столом на тему «Розвиток туризму на засадах міжмуніципального співробітництва» зібралися представники влади, науковці, фахівці туристичної галузі та студенти. У засіданні взяли участь заступник голови облдержадміністрації Микола Білокінь, професор, голова ресурсного центру міжмуніципального та транскордонного співробітництва В’ячеслав Толкованов, директор Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентина Вождаєнко.

«Культура – це наша духовність. Голова облдержадміністрації опікується цим напрямком, і за останній рік область зробила значний прорив в галузі культури та туризму. Полтавщина – унікальний регіон. Тут народилося чимало видатних особистостей. Є чим привабити туриста. Наприклад, у нас є відомий музей М.В. Гоголя, Більське городище, Миргород та інше. Тож бажаю всім плідної праці. Особливо приємно, що до роботи долучається молодь та ініціює свої проекти», – зазначив Микола Білокінь.

Як зазначила Валентина Вождаєнко, до розробки стратегії долучилися всі райони. Нині презентували перші напрацювання. І надалі кожен може внести свої корективи.

 «Хочу відзначити роботу Комендантівки Кобеляцького району. Там проживає 350 людей. Саме ж село має нині надзвичайно привабливий імідж. Тут почали розробляти одні з перших туристичних кластерів. Наступний рік за сприяння голови облдержадміністрації та депутатського корпусу буде пріоритетним для розвитку туризму. Серед головних напрямків також визначили й розвиток інфраструктури. Це дороги та під’їзди до наших пам’яток та об’єктів. Нині ми маємо 2 млн грн для виготовлення проектної документації на зруйновані пам’ятки культурної спадщини. В першу чергу гроші розподілять на Хомутець, Березову Рудку, Комендантівку та інше. Зокрема, сюди ввійдуть і дві наші унікальні піраміди. І це невеличкі плюси, які поступово створюватимуть наш імідж. Хотілося б, щоб сьогоднішні напрацювання ми перетворили на бюджетні надходження до органів самоврядування та вийшли на грантову політику», - наголосила Валентина Вождаєнко.

За словами В’ячеслава Толкованова, майже 40% проектів по Україні розробляють на Полтавщині. Область має позитивний досвід щодо впровадження стратегії поводження з твердими побутовими відходами.

«Секрет успіху Полтавщини простий – це робота людей, які мають серйозну методологічну нормативну базу, різні інструменти підтримки ініціатив. І наше завдання – спільно підготувати такі ж інструменти та довести до людей, які працюють у галузі туризму. І нині ми обговорюємо, що має вже бути підготовлено та комплексно впроваджено для того, щоб туристичні проекти стали популярними», - зазначив В’ячеслав Толкованов.

Учасники заходу обговорили шляхи фінансування проектів міжмуніципального співробітництва у сфері розвитку туризму.