• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Валерій Головко: «Маємо впроваджувати дієві механізми протидії та запобігання домашньому насильству»

Шляхи забезпечення комплексного інтегрованого підходу до подолання домашнього насильства, надання допомоги постраждалим особам обговорили під час апаратної наради в голови облдержадміністрації Валерія Головка.

– Домашнє насильство та насильство за ознакою статі, які є проявами порушень прав людини, – одна з найгостріших проблем у нашому суспільстві. Від неї страждають як жінки, так і чоловіки, але найбільш вразливими є жінки та діти. До групи підвищеного ризику потрапляють особи з інвалідністю, люди похилого віку, внутрішньо переміщені особи та жінки з сільської місцевості. В 95 відсотках випадків розлучень сімейних пар причиною є насамперед домашнє насильство, – зазначила заступник начальника Управління – начальник відділу у справах сім’ї та молоді Управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Наталія Шкоденко.

За її словами, щороку від насильства в Полтавській області страждають близько 2 тисяч осіб. Із них 80 відсотків – жінки.

– За даними Головного управління Національної поліції у Полтавській області, в 2017 році зареєстровано 2547 звернень щодо домашнього насильства, з них 2006 – звернення від жінок, 519 – від чоловіків і 39 – від дітей. Із загальної кількості звернень, що надійшли минулого року, 419 – повторно, – поінформувала Наталія Шкоденко. – Загалом у 2017 році винесено 1824 офіційних попередження й виписано 448 захисних приписів. Тобто 448 сімей або осіб потребували допомоги і надання соціальних послуг. Із них лише 100 звернулися й отримали спеціалізовані послуги центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Наталія Шкоденко додала, що кількість звернень порівняно з 2016 роком зменшилася на 38 відсотків, зокрема, й завдяки заходам, спрямованим на привернення уваги до проблеми домашнього насильства, підняття іміджу сім’ї, пропагування ненасильницької поведінки та роботі міжвідомчих координаційних рад у містах регіону. Вона звернула увагу на законодавчі зміни, зокрема пов’язані з набуттям чинності Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

– Постраждалою дитиною визначається не лише та, яка зазнала домашнього насильства, а й свідок, очевидець такого насильства. У Кримінальному кодексі України з’явилося положення, що скоєння будь-якого насильницького злочину в присутності малолітньої дитини є обтяжуючою обставиною, що призводить до збільшення покарання кривднику. Якщо раніше домашнім насильством вважалися інциденти в подружжі, то нині коло осіб розширили. Постраждалими визнаються особи, незалежно від того, проживають вони зі своїми кривдниками чи ні, а також особи, які проживають разом, пов’язані спільним побутом, мають спільні права й обов’язки. Якщо раніше за домашнє насильство була передбачена виключно адміністративна відповідальність, то тепер вводиться і кримінальна, – додала Наталія Шкоденко.

У державі розпочато запровадження комплексної системи боротьби з домашнім насильством, що передбачає координацію й ефективну взаємодію на місцевому рівні загальних, спеціальних і спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб. До кінця 2019 року запрацює Єдиний державний реєстр випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

– Його реєстраторами стануть райдержадміністрації, виконавчі органи міських рад та об’єднаних територіальних громад у співпраці з Нацполіцією, службою у справах дітей. На Полтавщині необхідно створити мобільні бригади реагування та притулки для осіб, постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. У бюджеті закладені кошти на створення 31 мобільної бригади. Одна – обласна, тридцять – у районах та містах області. Останні, до слова, поки що обслуговуватимуть території ОТГ, – додала Наталія Шкоденко.

Вона звернулася до керівництва Зіньківського, Козельщинського, Котелевського, Кременчуцького, Оржицького й Шишацького районів, міст Миргорода й Лубен виважено підійти до питання планування коштів у місцевих бюджетах для забезпечення роботи відповідних мобільних бригад. Зазначила, що необхідно збільшити кількість фахівців із соціальної роботи та психологів.

– На сім-десять тисяч населення маємо створити одне сімейне місце у притулках. Водночас, окрім створення притулків, органи місцевого самоврядування вправі здійснювати закупівлю послуг в наявному антикризовому центрі БО «Світло надії», – додала Наталія Шкоденко.

Директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олена Харченко розповіла, що питання запобігання й протидії домашньому насильству постійно тримають на контролі. Фахівці Департаменту розробили і розповсюдили в усіх освітніх установах краю алгоритм дій представників закладів освіти у відповідних ситуаціях.

– Тематичних просвітницьких заходів, які проводять у кожній школі, недостатньо. Має бути співпраця між шкільним психологом, головою громади й мобільною бригадою реагування, яка виявлятиме факти домашнього насильства, – наголосила Олена Харченко.

Виконавчий директор БО «Світло надії» Роман Дрозд поінформував, що за підтримки облдержадміністрації та Полтавської міської ради в обласному центрі відкритий притулок для жінок та жінок із дітьми, які постраждали від домашнього насильства. Нині послугами установи скористалися 144 жінки.

– В області необхідно створити умови, коли кожна жінка почуватиметься захищеною й знатиме, що їй нададуть якісну допомогу, – додав Роман Дрозд.

– Механізм щодо протидії домашньому насильству має ефективно працювати, бути результативним. Людина, стосовно якої вчиняють домашнє насильство, закривається. Вона не розповідає про ситуацію в родині. Розговорити таку людину дуже важко. Важлива роль у цій ситуації відводиться школам, бо в дітей є певна довіра до цих інституцій. Школа під час взаємодії з дитиною може виявити, розкрити прояви домашнього насильства, – зазначив Валерій Головко. – Тема дуже чутлива й вельми важлива. Маємо впроваджувати дієві механізми протидії та запобігання домашньому насильству. Якщо їх не буде достатньо чи вони не стануть ефективними, то маємо впроваджувати інші. У кожній територіальній громаді, селі, селищі, місті, районі області необхідно створити умови, щоб захистити людей від домашнього насильства.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk