Previous Next

У Полтаві патріарх Філарет вручив премії імені Паїсія Величковського

Надрукувати

В обласному центрі відзначили День пам’яті преподобного Паїсія Величковського. Вшановують відомого земляка, який за своє подвижництво й відродження духовної чернечої традиції був канонізований православною церквою, традиційно 28 листопада. Його, до слова, вважають духовним покровителем Полтави.

Вшосте з нагоди Дня пам’яті преподобного Паїсія Величковського до обласного центру приїхав Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Він очолив Божественну літургію у Свято-Успенському кафедральному соборі міста, а потім взяв участь в урочистій академії. Її організували в Полтавському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені М.В. Гоголя. Традиційно в межах заходу патріарх Філарет вручив премії імені Паїсія Величковського. Цьогоріч відзнаки одержали:

в номінації «Громадська діяльність» – директор Духовно-культурного центру імені преподобного Паїсія Величковського при Свято-Успенському кафедральному соборі, історик, краєзнавець, дослідник фалеристики, геральдики, мистецтва Полтавщини Сергій Козлов та підприємець-меценат, будівничий церкви святителя Луки Кримського у селищі Диканька Юрій Худяк;

в номінації «Мистецтво» – старший викладач кафедри образотворчого мистецтва ПНПУ імені В.Г. Короленка, член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений майстер народної творчості України Олександр Бабенко;

в номінації «Наука» – декан факультету технологій та дизайну ПНПУ імені В.Г. Короленка, доктор педагогічних наук, професор Валентина Титаренко;

в номінації «Література» – член Національної спілки журналістів України та Національної спілки письменників України, поет, прозаїк Лідія Віценя.

Участь в урочистій академії взяв голова облдержадміністрації Валерій Головко. Він подякував патріарху Філарету за його діяльність щодо зміцнення й розбудови Української православної церкви, об’єднання церков в Українську єдину помісну православну церкву й надання Вселенським Патріархатом Томосу для неї.

– Для мене велика честь стояти поруч із вами. Ви своїми справами вписали власне ім’я в історію сучасної України. Минулого року, коли ви приїздили до Полтави, ми говорили й мріяли про об’єднання церков всієї України, набуття статусу єдиної православної помісної церкви, одержання Томосу. Нині це стає реальністю. Дякую вам і низько вклоняюся, що ви в такий нелегкий час, коли російський агресор і на духовному фронті створює перепони, продовжуєте робити свою велику справу. Ви наш духовний наставник, який своїми справами довів, що Україну творять українці, – звернувся до патріарха Філарета Валерій Головко.

Вручив йому Почесну грамоту Полтавської облдержадміністрації за вагомий особистий внесок у справу відродження Української православної церкви, зміцнення духовності та утвердження українського православ’я на Полтавщині.

– Паїсій Великовський прославив насамперед Полтаву, бо він її син. Він відродив духовну чернечу традицію. Такі ченці духовним подвигом побороли в собі не тільки гріхи, а й гріховні думки. Вони стали храмом Святого Духа й діяли під впливом Бога. На превеликий жаль, нині цих духовних старців або зовсім нема, або небагато. Крім того, Паїсій Величковський багато працював над перекладами богослужбових книг, зокрема, з грецької мови на церковнослов’янську й творінь святих отців. Досі ми користуємося його перекладами. Життя і подвиги Паїсія Величковського свідчать, що духовність, дух у житті людини має перше місце. Там, де дух панує над плоттю, там є справжня людина, а там, де плоть панує над духом, там грішник. Тому ми розуміємо, що необхідно відроджувати духовність і робимо це в нашій незалежній Українській державі. Наслідком її відродження є побудова близько чотирьох тисяч православних храмів. Ніколи, в жодній країні за такий короткий період як 25-28 років не створювалося стільки храмів, скільки зведено їх упродовж відповідного часу в Україні, – зазначив патріарх Філарет.

Він наголосив на важливості одержання Томосу про автокефалію Українській православній церкві.

– Томос має величезне значення. Він означає, що в Україні три церкви об’єднаються в одну – Українську єдину помісну православну церкву. Після її створення в державі не буде сили, яка підтримуватиме агресора. Діятиме єдина церква, яка захищатиме Україну, – пояснив патріарх Філарет. – Якщо українські церкви об’єднаються в одну, то вона охопить понад 30 мільйонів вірян. Немає більшої православної церкви, крім російської, із такою кількістю вірян. Томос для Української єдиної помісної православної церкви вже готується. Він об’єднає нас.

Патріаршу грамоту патріарх Філарет вручив директору Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентині Вождаєнко.

Після завершення офіційної частини урочистої академії у театрі виступила Національна заслужена капела бандуристів імені Г.І. Майбороди, яка у 2018-му відзначила 100-річчя від дня заснування.