Президент про введення воєнного стану: Противник заплатить дуже високу ціну, якщо вирішить напасти на нас

Надрукувати

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам пояснив необхідність прийняття рішення по запровадження воєнного стану в десяти областях України.

«Мета цього воєнного стану – показати, що противник заплатить дуже високу ціну, якщо він вирішить  напасти на нас, і що це буде як холодний душ, який зупинить  божевільних, які мають плани атакувати Україну. І якщо агресії не буде, вважайте, що мета цих дій досягнута», - підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави також наголосив, що його повноваження не розширюються. «Президент має виключні конституційні повноваження щодо, в тому числі оборони країни в рамках 106 статті Конституції. Це пряма конституційна відповідальність Президента, який має захистити країну», - сказав він.

Президент також зазначив, що всі ці заходи носять виключно можливий або превентивний характер: «Для чого? Якщо відбудеться агресія – мені буде потрібно хвилини для того, щоб організувати ефективний захист України».

За його словами, вже зараз відбуваються наради в Міністерстві оборони і в Генеральному штабі із залученням всіх представників сектору безпеки і оборони для того, щоб вибудувати оборону України в рамках прийнятих рішень, в рамках Указу Президента.

Глава держави також наголосив, що на час дії Указу військові адміністрації не будуть створюватися, а будуть створюватися лише штаби оборони. «Для організації підготовки територіальної оборони: перевірка резерву, перевірка можливостей по мобілізації, перевірка технічного стану. Буде передислоковано частину військ, буде скорочено бойове злагодження, буде скорочено перебування у пунктах постійної дислокації і висунення на кордон для того, щоб одразу ж організувати ефективний захист».

За матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента України