Previous Next

Будівництво амбулаторій, дитячих будинків сімейного типу, розвиток мережі ЦНАПів обговорили на селекторній нараді під головуванням Геннадія Зубка

Надрукувати

Відбулася селекторна нарада під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка. На ній обговорили питання стану реалізації в регіонах проектів будівництва амбулаторій, дитячих будинків сімейного типу та малих групових будинків, розвитку мережі центрів надання адміністративних послуг, впровадження проектів Нового освітнього простору й конкурсний відбір проектів регіонального розвитку, які можуть бути втілені за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку наступного року.

Полтавщину на селекторі представляли голова облдержадміністрації Валерій Головко, його заступники Роман Товстий та Олег Пругло, керівники профільних структурних підрозділів ОДА.

На початку наради Геннадій Зубко наголосив, що у зв’язку з погіршенням погодних умов необхідно посилити роботу щодо безпеки транспортних шляхів.

Віце-прем’єр-міністр звернув увагу на стан реалізації в регіонах проектів нового будівництва амбулаторій, що фінансуються в 2018 році за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості.

– Загальна динаміка покращується. Якщо минулого тижня розпочалося будівництво 89 амбулаторій, то нині уже 165. Лідерами є Кіровоградська, Луганська, Дніпропетровська, Рівненська і Хмельницька області. У першій десятці також Харківська, Житомирська, Миколаївська, Івано-Франківська й Полтавська. Найгірша ситуація – в Чернігівській, Київській, Закарпатській, Херсонській та Одеській областях, – зазначив Геннадій Зубко.

На Полтавщині Департамент будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства облдержадміністрації як замовник уклав договори на виготовлення проектної документації по 27 амбулаторіях й отримав 26 експертних звітів. Підготовлена тендерна документація. Відкриті торги оголошені й проведені по 24 амбулаторіях, зокрема по 20 об’єктах укладені договори підряду, а ще по чотирьох процедура завершиться в найкоротший термін. Решту процедур заплановано провести найближчим часом. Нині по 18 об’єктах розпочаті будівельні роботи.

У поточному році на Полтавську область спрямовано субвенцію з Державного бюджету на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла й приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, й забезпечення житлом дітей сиріт, осіб з їх числа, обсягом 17 мільйонів 667,1 тис. грн. Виділені кошти на будівництво одного малого групового будинку в Оржицькому районі. Придбано одне житло для дитячого будинку сімейного типу в Лохвицькому районі. Крім того, спрямовані кошти на придбання 25 квартир та будинків для дітей-сиріт, осіб з їх числа. 21 квартира вже куплена, ще чотири придбають найближчим часом.

Упродовж обговорення питання щодо розвитку мережі центрів надання адміністративних послуг Валерій Головко наголосив на важливості створення таких установ в регіоні та забезпеченні їх ефективної роботи.

– Люди мають отримувати якісні послуги в ЦНАПах і з довірою ставитися до цих установ, – зазначив Валерій Головко. – Маємо переглянути нинішню мережу ЦНАПів в області з огляду на кількість охоплення населення.

Нині на Полтавщині функціонують 25 центрів надання адміністративних послуг при райдержадміністраціях, 6 – у містах (й 2 територіальних підрозділи в Кременчуці), а також 9 – в ОТГ. Триває робота щодо розширення мережі ЦНАПів, збільшення кількості послуг, які в них надають, та підвищення якості обслуговування громадян.

Проекти Нового освітнього просту впроваджували 10 закладів освіти Полтавщини, з-поміж яких, зокрема, опорний заклад «Бутенківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені Ю.П. Дональд-Михайлика Кобеляцької районної ради», Піщанська гімназія Кременчуцького району, загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені Ф.П. Борідка Шишацького району, Розсошенська гімназія Полтавського району. Наступного року планують завершити впровадження ще п’ятьох проектів в освітніх закладах краю. Проекти передбачають оздоблення фасаду із застосуванням зовнішніх дизайнерських рішень, термомодернізацію, реконструкцію будівель, їх капітальних ремонт.

– До конкурсного відбору проектів регіонального розвитку, які можуть бути втілені за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку наступного року, необхідно дуже уважно готуватися. Маємо розпочати відбір проектів на регіональному рівні та їх розгляд нашою конкурсною комісією ще цього року, щоб ми могли нормально підійти до виконання завдань, які стоять перед нами у 2019-му, – наголосив Геннадій Зубко.

Заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе поінформував, що проекти від областей чекають до кінця поточного року й акцентував увагу на потребі прискорити їх підготовку й подання.