Previous Next

Нововведення у сфері держархбудконтролю і щодо розгляду реєстраційних дозвільних документів обговорили на тематичній нараді в облдержадміністрації

Надрукувати

Впровадження онлайн-платформи «Прозора ДАБІ», онлайн-системи надання електронних адміністративних послуг через сайт ДАБІ (як про початок будівництва, так і готовність об’єктів до експлуатації), а також введення дієвого контролю нових будівництв – про це йшлося на тематичній регіональній нараді в облдержадміністрації. У ній взяли участь керівники управлінь капітального будівництва Полтавщини, забудовники і представники новостворених органів держархбудконтролю.

– Новації у сфері держархбудконтролю – позитивний крок, адже це контроль за будівельниками й відповідно гарантія для інвесторів, які вкладатимуть кошти в нове будівництво. Крім того, поетапні огляди виконання робіт інспекторами ДАБІ під час будівництва – важливий елемент, адже фахівці не штрафуватимуть будівельників, а допомагатимуть їм виявляти недоліки. Така профілактична робота сприятиме створенню комфортних умов діяльності для будівельників та інвесторів, – зазначив заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло.

– Презентуємо платформу «Прозора ДАБІ», яка почала діяти на території Полтавщини. Обговорюємо й електронні адміністративні послуги, які офіційно, через свій веб-сайт надає Державна архітектурно-будівельна інспекція України. Розповідаємо про зміни в держархбудконтролі, які запропонувала Держархбудінспекція, зокрема щодо заміни планових перевірок на поетапний огляд будівництва на трьох стадіях: нульовий цикл, каркас та інженерні мережі. Забудовники отримають спрощення містобудівної діяльності, інвестори – зменшення фінансового навантаження на бізнес, а громадяни – якісне виконання будівельних робіт. Вони бачитимуть, у що вкладають інвестиції, свої кошти. Держава у зв’язку з нововведеннями отримає моніторинг усіх будівництв, які ведуться на території як Полтавщини зокрема, так і України загалом. Крім того, ми підвищуємося в рейтингу «Doing Business», – розповіла директор Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Полтавській області Олена Морозова.

За словами заступника директора Департаменту – начальника управління містобудування та архітектури Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Ірини Особік, нова система надання дозволів, реєстрації документів і контролю за проведенням будівельних робіт – прогресивна:

– Вона значно полегшить життя замовникам і будівельникам, але за умови, що всі будівельники намагатимуться працювати в правовому полі. Нині є момент, що будівельники, які є і забудовники, і власниками об’єктів, які зводитимуть, можуть уникати проведення процедур. Нині вони будуть вимушені триетапно проходити перевірки, процедури коригування проектних документацій і консультуватися з інспекторами ДАБІ. Для забудовників відповідні нововведення – це суттєве зрушення в процедурах. Наприклад, ви сидите вдома, хочете побудувати свій будинок, маєте проектну документацію, всі необхідні документи, зокрема паспорт забудовника, рішення сільради, земельна ділянка відповідає цільовому призначенню, то вам не потрібно йти в ЦНАП, відстоювати чергу, ходити уточняти відбулась реєстрація чи ні. Тепер заходите на відповідний портал і реєструєте своє будівництво. Через п’ять хвилин отримаєте тематичне повідомлення. Єдиний момент, який необхідно враховувати, – замовники також повинні працювати в правовому полі. На жаль, серед них є такі, які можуть вказувати неіснуючі документи в деклараціях. Відповідних дій не має бути.