Previous Next

Оголосили переможців обласного конкурсу «Краща книга Полтавщини»

Надрукувати

У Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І.П. Котляревського відбулася урочиста церемонія нагородження переможців обласного конкурсу «Краща книга Полтавщини».

У заході взяв участь заступник голови облдержадміністрації Микола Білокінь.

– Водинадцяте проводимо конкурс «Краща книга Полтавщини». Нині відзначаємо кращих авторів і видавців нашого краю. Підтримуємо полтавську книгу й популяризуємо культуру читання в регіоні. Приємно відзначити, що книжкова виставка-ярмарок «ПОШУК», яка цьогоріч уперше відбулася в обласному центрі, сподобалася як краянам, так і гостям заходу, – зазначив Микола Білокінь. – Бажаю нарощувати наукові, краєзнавчі, літературні й видавничі потужності, а ми не порушимо звичаю щороку підтримувати полтавську книгу й нагороджувати найліпші видання регіону.

– Традиційно, напередодні Дня української писемності та мови, ми відзначаємо в області кращі здобутки наших авторів та видавців. Вітаємо переможців цьогорічного конкурсу «Краща книга Полтавщини». Конкурс започаткований у 2007 році. Він є популярним, кількість поданих заявок щороку збільшується. Цьогоріч на розгляд журі подано 51 видання. Переможців визначали за сімома номінаціями, а також обрали кращу книгу року. В конкурсі беруть участь видавництва і видавничі організації Полтавщини, а також навчальні заклади, громадські організації та бібліотеки краю. Традиційно переможців і лауреатів відзначаємо дипломами, кубками й фірмовими записниками з логотипом «Краща книга Полтавщини», а також вручаємо спеціальні відзнаки, – розповіла директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Вікторія Пилипенко.

Гран-прі конкурсу «Краща книга Полтавщини» отримала «Полтавіка. Полтавська енциклопедія:- Т.6: Освіта і наука. Книга 1» (колектив авторів за загальною редакцією Олександра Білоуська. Видано і надруковано у ТОВ «Поліграфічний центр «Мозаїка»).

– Це черговий том із нашої великої дванадцятитомної серії «Полтавіка. Полтавська енциклопедія». Він присвячений надзвичайно важливій темі – освіта і наука. Подібних видань не існує. За обсягом, обширом матеріалу маємо справу з унікальною книгою. Її створювали сотні авторів – від працівників дитячих ясел, садочків і до академіків профільних інститутів, Національної академії наук України. У виданні – тисячі статей, які розкривають всю історію розвитку освіти і науки в нашому краї з найдавніших часів і до сьогодення. У книзі – близько півтори тисячі сторінок. І це тільки перша частина. А будуть ще дві. Другу ми плануємо видати до кінця поточного року. Третю – у 2019-му, – розповів директор науково-редакційного підрозділу – Центру дослідження історії Полтавщини Полтавської обласної ради Олександр Білоусько.

У номінації «Краще історико-краєзнавче видання» I місце здобула книга «Українська революція. 1917-1921. Полтавський вимір. Події. Постаті. Документи: у 2-х томах. Процеси. Діячі. Рефлексії. 1917-1921» (колектив авторів за загальною редакцією Олександра Білоуська, Тараса Пустовіта. Видано і надруковано у видавництві «Полтавський літератор»), II місце«Хотілося б усіх поіменно назвати…» (автор Лідія Гришко. Видано і надруковано у ТОВ «Кременчуцька міська друкарня»), IІI місце«Розповіді про незабутнє і незабутніх (спогади)» (автор Леонід Сморж. Видано у видавництві «Українське Народознавство» Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, надруковано у ТОВ «АСМІ»).

У номінації «Краща університетська книга» I місце отримали книги «Історія української археологічної керамології (1991-2016)» (автор Юрій Пуголовок) та «Історія української археологічної керамології (1918-1953)» (автор Вікторія Котенко) (видані у видавництві «Українське Народознавство» Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, надруковані у ТОВ «АСМІ»), II місце«Селекційні, генетичні та біотехнологічні методи удосконалення і збереження генофонду порід сільськогосподарських тварин» (колектив авторів за загальною редакцією Михайла Гладія, Юрія Полупана. Видано і надруковано у ТОВ «Фірма «Техсервіс»), IІI місце – «Атлас ортодонтичних апаратів» (колектив авторів під керівництвом доктора медичних наук, професора, завідувачки кафедри післядипломної освіти лікарів ортодонтів ВДНЗ України «Українська медична стоматологічна академія» Віри Куроєдової. Надруковано у ТОВ «Бліц Стайл»).

У номінації «Краща поетична збірка» I місце члени журі віддали виданню «Прогуркотів мій поїзд, пролетів… Вінок пам’яті Людмили Овдієнко» (редактор Костянтин Бобрищев. Видано і надруковано у ТОВ «АСМІ»), II місце – «Жінка з віршами» (автор Наталія Баклай. Видано і надруковано у комунальному видавництві «Лубни»), IІI місце – «Листя опале» (автор Юрій Роговий. Видано і надруковано у ПП ХРА «Дивосвіт»).

У номінації «Краще прозаїчне видання» I місце одержала книга «Доля героя з Полтавщини» (автор Євген Бутенко. Видано і надруковано у ТОВ «АСМІ»), II місце – «Зізнання» (автор Олексій Неживий. Видано і надруковано у видавництві «Полтавський літератор»), IІI місце – «У всякого своя доля» (автор Володимир Ковпак. Видано і надруковано у ПП ХРА «Дивосвіт»).

У номінації «Краще видання для дітей та юнацтва» I місце присуджено виданню «Країна Навпакинія» (автор Тетяна Ваценко. Видано і надруковано у видавництві «Полтавський літератор»), II місце – «Усі дива трапляються в дитинстві» (автор Віктор Сердюк. Видано і надруковано у видавництві «Полтавський літератор»), IІI місце – «Дідусева абетка» (автор Олександр Недовіс. Видано і надруковано у видавництві «Гадяч»).

У номінації «Культура і мистецтво» I місце здобули видання «Привіт із Полтави: ілюстрований каталог поштових карток з видами міста та околиць» (автор Євгеній Аничин. Видано і надруковано у ТОВ «АСМІ») та «Гончарне шкільництво як визначальний фактор творчого розвитку українського традиційного гончарства (1894-1941)» (автор: Людмила Овчаренко. Видано у видавництві «Українське Народознавство» Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, надруковано у ТОВ «АСМІ»), ІI місце – «Полтавщина. Пам’ять століть. Презентаційний альбом» (автор Олександр Білоусько. Видано і надруковано у видавництві «Полтавський літератор»).

У номінації «Краще іміджеве видання» І місце отримала книга «Перший полтавський! Відзначення 100-літнього ювілею Полтавського національного педагогічного університету (1914-2014)» (укладач Микола Степаненко. Видано і надруковано у редакційно-видавничому відділі ПНПУ імені В.Г.Короленка), IІ місце – «Відзнаки внутрішніх військ України» (автори Сергій Литвин, Андрій Реутт, Олександр Ящук. Видано і надруковано у ТОВ «АСМІ»).

Грамотами відзначили «За активну участь у конкурсі «Краща книга Полтавщини – 2018» громадську організацію «Інститут Українського Вільного Козацтва імені Антона Кущинського» (м. Лохвиця); «За вагомий вклад у дослідження історії України та участь у конкурсі «Краща книга Полтавщини-2018» – автора видання «Український демократичний націоналізм в минулому, дії, персоналіях та історичній перспективі» Олександра Панченка; «За дослідження історії краю та популяризацію малої батьківщини» – Заводську міську раду (Лохвицький район), авторів книги «Моє маленьке місто Заводське» Анну Коршунову та Світлану Качуровську і Літературно-мистецьке об’єднання «Хорольські дивоцвіти» Хорольської центральної районної бібліотеки; «За відродження традицій університетської книги» –Українську медичну стоматологічну академію.

Спеціальну відзнаку «За високий рівень підготовки ілюстративного матеріалу» вручили художниці Марії Панченко.