Previous Next

Державний архів Полтавщини відсвяткував 100-річчя

Надрукувати

Сьогодні відзначають сторіччя створення Державного архіву в Полтавській області. У художньому музеї ім. М. Ярошенка відбулося урочисте засідання колегії Державного архіву. Зі святом працівників архівної справи та гостей привітав заступник голови облдержадміністрації Микола Білокінь. Він підкреслив вагомість діяльності архівістів.

«100 років – це епоха. Мені приємно, що ми разом святкуємо цю дату. Я з гордістю можу сказати, саме завдяки архівістам інформація фіксується і зберігається у часі. Ви робите велику справу та виховуєте майбутні покоління. Адже життєпис держави, краю, народу потрібно збирати, шанувати та зберігати для сучасників і нащадків. Хочу побажати вам позитивних емоцій, дивитися вперед та радіти кожному дню. Нехай буде тепло у ваших серцях та оселях», – сказав Микола Білокінь.

Державний архів Полтавщини започаткував свою роботу 9 серпня 1918 року. Відтоді він декілька разів змінював свою назву. Архівісти оберігають, опрацьовують, зберігають усе документальне надбання. Працівники архівних установ не лише готують публікації, а й забезпечують інформацією як громадян, так і органи державної влади та місцевого самоврядування, підприємства та організації. Наприклад, за часів незалежності в архіві виконали понад 50 тисяч запитів соціально-правового, біографічного та генеалогічного характеру. Щороку в уставі організовують до двох десятків виставок.
«Зберегти історію свого народу - це почесна місія, яку впродовж 100 років сумлінно виконує Державний архів Полтавської області», -  зазначила директор Державного архіву Валентина Гудим.

Найкращим працівникам архівних установ вручили грамоти та подяки Кабінету Міністрів України, облдержадміністрації, обласної та міської рад.

Нині на архівному обліку перебуває майже 7 тисяч фондів, понад мільйон одиниць зберігань управлінської та науково-технічної документації, документів особового походження та понад 25 тисяч фото, фоно-, та відеоокументів.
В архівних фондах є три унікальні папери: універсали українських гетьманів Мазепи, Розумовського та Скоропадського. Найдавніший документ  – Указ царів Іоана та Петра Олексійовичів про дарування генералу Гордону садиби від 1692 року.