Previous Next

Соціальна підтримка учасників антитерористичної операції, операції об'єднаних сил в дії

Надрукувати

В області особлива увага приділяється  підвищенню рівня соціального захисту сімей учасників антитерористичної операції, операції об’єднаних сил  шляхом виконання державних програм та забезпечення  додатковими соціальними гарантіями за рахунок коштів обласного бюджету.

Однією з основних державних гарантій є забезпечення житлом сімей учасників антитерористичної операції.

Координацію роботи з реалізації пільгового права на забезпечення житлом деяких пільгових категорій осіб покладено на Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації.

З 2015 року на виконання Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захист» на державному рівні діють цільові програми щодо забезпечення житлом сімей  учасників антитерористичної операції.

Право на  виплату грошової компенсації  за належні для отримання жилі приміщення за умови перебування на квартирному обліку за місцем проживання  відповідно до норм  Житлового кодексу, мають сім’ї загиблих учасників антитерористичної операції, особи з інвалідністю І-ІІ групи внаслідок  поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції з числа військовослужбовців,  осіб, які перебували  у  складі добровольчих формувань, осіб, які здійснювали волонтерську діяльність, учасники антитерористичної операції з числа внутрішньо переміщених осіб.

У 2016 році Урядом удосконалено механізм забезпечення житлом окремих пільгових категорій громадян, шляхом  виплати  грошової компенсації.

Відповідно до нового порядку, сім’ям виплачується грошова компенсація, яку вони  самостійно  використовують для  придбання житла на первинному чи вторинному ринку, в будь-якому населеному пункті на території України.

За період 2015-2018 років у рамках державних програм до області  надійшло 62,0 млн грн, які спрямовано на  забезпечення житлом 95 родин учасників антитерористичної операції, зокрема  житлом забезпечено:

В області реалізується Комплексна програма соціального захисту і соціального забезпечення населення області, пріоритетним завданням якої є  надання додаткових соціальних гарантій учасникам антитерористичної операції, операції об’єднаних сил, членам їх сімей та членам сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції, операції об’єднаних сил.

На реалізацію Програми в поточному році з обласного бюджету спрямовано 27, 9 млн грн.

У рамках Програми забезпечується надання наступних додаткових соціальних гарантій:

- виплата матеріальної допомоги за рахунок коштів обласного бюджету сім’ям у разі загибелі учасника антитерористичної операції, операції об’єднаних сил у розмірі по 25 тис. грн;  на упорядкування території поховання у розмірі по 10 тис. грн;

- виплата щомісячної стипендії у розмірі прожиткового мінімуму на кожну дитину віком до 18 років загиблого (померлого) учасника антитерористичної операції, операції об’єднаних сил (з 01.07.2018 року по 1777 грн щомісяця);

- забезпечення санаторно-курортним оздоровленням членів сімей загиблих ветеранів війни, з числа учасників антитерористичної операції, операції об’єднаних сил.

З 2016 року запроваджена  виплата разової грошової допомоги членам сімей загиблих (померлих)  учасників антитерористичної операції, операції об’єднаних сил до дня захисника України.

У поточному році у період з 1 по 10 жовтня Центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат у Полтавській області проведено виплату по               2 тис. грн всім 354 членам сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції, операції об’єднаних сил, шляхом зарахування коштів на рахунки у банках та через відділення поштового зв’язку.

 

 

                                                                   Директор Департаменту  соціального захисту населення

Полтавської облдержадміністрації

Людмила Корнієнко