Previous Next

З початку року на Полтавщині з неплатників аліментів стягнули майже 2 млн гривень

Надрукувати

Аліменти стягнули на користь понад 22 тис. дітей.

У Полтавській області з початку 2018 року з неплатників аліментів державними виконавцями стягнуто майже 2 млн гривень. Про це повідомив заступник начальника головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби - начальник Управління державної виконавчої служби Віталій Коноз під час засідання штабу з координації, моніторингу та контролю за станом виконання рішень про стягнення заборгованості по зарплаті та аліментів.

 «Ми вдосконалили процедуру зі стягнення аліментів. Тепер державним виконавцям надали певні повноваження щодо обмеження боржників у певних правах. Також до боржників застосовують певні санкції. Закон «ЧужихДітейНеБуває», який вступив в силу 28 серпня 2018 року, разом із новаціями надав державним виконавцям багато ефективних інструментів впливу на неплатників аліментів. Завдяки цьому, з початку року державними виконавцями Полтавської області стягнуто 188 млн  787 тис 598 грн. Ці кошти спрямовані на потреби дитини», - сказав Віталій Коноз.

Нині на виконанні у відділах державної виконавчої служби Полтавської області перебуває 23 тис.85 виконавчих документів про стягнення аліментів. З них, по 10 тис. 750 виконавчих документах боржники сплачують аліменти систематично, а по 11 тис. 907 документах аліменти стягують з їхніх доходів.

Однією з дієвих новацій законодавства є те, що із неплатників аліментів стягують пеню.

«Ці штрафні санкції застосовуються на підставі відповідних постанов державних виконавців. Для цього не треба додатково звертатися в суд, і розмір таких санкцій сягає 20, 30 чи 50% залежно від терміну заборгованості (1, 2 чи 3 і більше років відповідно», - сказав Віталій Коноз.

Також, відтепер державний виконавець нараховує виконавчий збір за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за дванадцять місяців.