Previous Next

Двадцять шість нових амбулаторій планують побудувати у громадах Полтавщини

Надрукувати

Під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка відбулася селекторна нарада щодо виконання завдань, передбачених заходами розвитку системи охорони здоров’я у сільській місцевості.

Обговорили питання надання дозволів на будівництво, стан підготовки проектної документації, процес виконання робіт, закупівлі автомобілів швидкої медичної допомоги класів А й В для амбулаторій, зупинилися й на поступі підписної кампанії – укладенні декларацій із сімейними лікарями.

Полтавщину на нараді представляли голова облдержадміністрації Валерій Головко, його заступник Олег Пругло, директор Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства ОДА Тимофій Голбан, заступник директора Департаменту охорони здоров’я ОДА, начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню та медичних кадрів ДОЗ ОДА Юрій Курилко та голова Гадяцької райдержадміністрації Олексій Матюшенко.

За словами Геннадія Зубка, з усіх областей України до Мінрегіону подано 512 проектів. У регіонах заплановано будівництво 354 амбулаторій на цей рік.

– Із-поміж 512 проектів, відповідно до форматів медичної інфраструктури для громади, 155 – монопрактика (працює один лікар. – прим.), 152 – монопрактика з житлом для лікаря, 188 об’єктів – добова практика, тобто три-чотири лікарі обслуговують 7-10 тис. населення і 17 об’єктів добової практики на п’ять-сім лікарів, – поінформував Геннадій Зубко.

Він подякував Полтавській та Одеській областям за розвиток телемедицини й звернув увагу на необхідність розширення охоплення відповідною системою всього регіону.

– Загалом на Полтавщині нині планується побудувати 26 нових амбулаторій. Раніше передбачали 37, але деякі громади відмовилися. Якщо є інші громади, готові до співфінансування, ми готові включити їх до переліку. Проект дуже привабливий, бо є змога за 30 відсотків від вартості об’єкта отримати сучасну амбулаторію з обладнанням і ще й автомобіль. Для громади ініціатива вигідна, – розповів Олег Пругло. – На будівництво 16 амбулаторій оголошені тендери й вони відбудуться буквально завтра. Ще на дві – через два дні. Загалом маємо поступовий графік. Крім того, заплановано закупити на амбулаторії по автомобілю. Останнє питання щодо землевідведення під будівництво вирішуємо 10 жовтня. Розраховуємо, що всі амбулаторії будуть зведені до 1 січня 2019 року. Водночас кошти перехідні. Якщо виникнуть форс-мажори, наприклад, підрядники з поважної причини не встигатимуть у відведені терміни чи погодні умови не дозволять якісно провести роботу, то зможемо використати кошти наступного року. Нині за графіком встигаємо і провести тендери, і виготовити необхідні будівельні конструкції, й облаштувати амбулаторії. Уже розроблені проекти на блочне будівництво. Попередньо спілкувалися з виконавцями такого типу робіт, то вони розповіли, що уже мають напрацьовані шаблони й готові за добу поставляти один комплект на амбулаторію. Тож нам необхідно зробити фундамент. Монтуються комплекти упродовж одного-трьох днів.

– Процес щодо будівництва амбулаторій у громадах триває близько року. Дуже важливе питання – відсоток співфінансування відповідних проектів із боку громад. Він обов’язковий. Це показник їх зацікавленості, – додав Юрій Курилко.

Він поінформував, що нині в області декларації із сімейними лікарями уклали 811 тисяч осіб, що становить близько 60 відсотків від загальної кількості населення Полтавщини. Регіон входить у першу п’ятірку. Лідером є Вінницька область, де показник підписання декларацій на рівні 90 відсотків.