Previous Next

Людмила Корнієнко: «До 10 листопада надамо повідомлення 250 тисячам сімей, які матимуть право на субсидію на опалювальний період поточного року»

Надрукувати

Одним із питань, які порушили в межах апаратної наради в голови облдержадміністрації Валерія Головка, стала організація роботи щодо проведення перерахунку розмірів житлових субсидій із початком опалювального періоду 2018/19 року.

– 72 відсотки сімей області фактично мають державну підтримку при оплаті житлово-комунальних послуг. Нині субсидію отримують 219 тисяч родин Полтавщини. Планується, що їм не потрібно буде звертатися в органи соціального захисту населення щодо призначення субсидій на опалювальний період. Відповідні перерахунки будуть проведені працівниками наших установ. На 2018-й на надання пільг і субсидій в області спрямовано 3 мільярди 934 мільйони гривень із Державного бюджету, – розповіла директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко. – До 10 листопада надамо повідомлення 250 тисячам сімей, які матимуть право на субсидію на опалювальний період поточного року.

Вона звернула увагу на зміни механізму надання житлових субсидій, впроваджені з травня поточного року.

– Відповідно до положення про порядок надання житлових субсидій, для сімей, які використовують природний газ для індивідуального опалення, призначатимемо субсидії на опалювальний сезон із 16 жовтня. Для сімей, які мешкають у будинках із централізованим опаленням, дату старту опалювального сезону визначатимуть органи місцевого самоврядування відповідно до температурного режиму, – додала Людмила Корнієнко.

Розповіла, що відповідно до внесених у порядок надання субсидій змін є сім’ї, які втратили право на одержання субсидій. Таких родин в області 74 тисячі.

– У членів цих сімей відсутні доходи або дохід менший, ніж мінімальний розмір заробітної плати, або вони не сплатили ЄСВ. Також є 20 тисяч сімей, по яких члени відповідних комісій приймали рішення щодо виключення осіб, які зареєстровані, але не проживають за даною адресою, – пояснила Людмила Корнієнко. – Є виняток щодо визначення подальшого права на надання субсидій для вказаних категорій. Зазначеним сім’ям необхідно з 1 жовтня повторно звернутися в органи соціального захисту населення із заявою й декларацією. Органи соціального захисту здійснюють механізм запиту необхідних даних і передають одержані відомості на розгляд комісій, які створені при райдержадміністраціях і міськвиконкомах. Відбуватиметься адресний розгляд кожного такого звернення. Прийняття позитивного рішення щодо призначення субсидій цим родинам можливе, за винятком сімей, в яких будь-хто із їх членів протягом 60 днів перебував за кордоном. Для жителів сільської місцевості розгляд на комісії можливий, якщо є чи протягом останніх шістьох місяців були серйозні хвороби чи інші обставини. Для мешканців міст обласного значення умова така: відсутність доходів у зв’язку з довготривалою хворобою або якщо сім’я заплатить ЄСВ протягом двох місяців перед зверненням. Законодавством передбачено надання субсидій як виняток у вказаних випадках. Такі обмеження вводяться для недопущення тіньової зайнятості.

Не мають права на отримання субсидій сім’ї, які мають борг зі сплати житлово-комунальних послуг, що перевищує 340 гривень.

Людмила Конієнко поінформувала, що в жовтні-листопаді поточного року органи соціального захисту населення проведуть виплату монетизації невикористаних сум субсидій.

– Ми зберемо окрему нараду для вирішення питання щодо виділення коштів із місцевих бюджетів на часткову доплату комунальних послуг. Збільшення тарифів на 23 відсотки – це дуже відчутно для населення. Тарифи не відповідають доходам громадян. Тут можемо підставити плече нашим комунальним підприємствам і підтримати мешканців області, вплинувши на стабілізацію комунальних тарифів, – зазначив Валерій Головко.