• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Інна Іщенко: «Полтавщина посідає перше місце з-поміж інших областей за величиною валового регіонального продукту з розрахунку на одну особу населення»

На апаратній нараді в голови облдержадміністрації Валерія Головка підбили підсумки соціально-економічного розвитку області за сім місяців 2018 року.

– Полтавщина успішно крокує на шляху розбудови та втілення всіх реформ, ініційованих Урядом. Успішно реалізується в регіоні, зокрема, реформа децентралізації. Нині в області створено 46 об’єднаних територіальних громад. Вони об’єднали майже 29 відсотків від усієї площі області, 300 тисяч населення і 169 місцевих рад. Основним показником, який характеризує успішність реформи, є надходження до бюджетів. 39 об’єднаних територіальних громад, які перебувають на прямих міжбюджетних відносинах, акумулювали до своїх бюджетів за сім місяців поточного року 1,3 мільярда гривень. Доходи бюджетів деяких громад зросли від двох до п’яти разів, а в окремих є навіть збільшення до десяти разів. Окрім власних доходів, є державна підтримка для розвитку цих громад. Остання за сім місяців 2018-го зросла в 1,6 разу і становить 521 мільйон гривень. За підсумками першого півріччя 2018 року полтавські громади за показником фінансової самодостатності посідають у топ-двадцятці рейтингу Мінрегіону високі місця. Успішна Щербанівська громада, мають непогані показники Глобинська, Шишацька, Білоцерківська, Лохвицька ОТГ. Завдяки державній підтримці, яку отримали об’єднані територіальні громади, вони за 2016-2017 роки реалізували понад 230 інфраструктурних проектів. Це й розбудова спортивної інфраструктури, й реконструкція медичних закладів, осучаснення освітніх установ, розбудова мережі центрів надання адміністративних послуг, – поінформувала директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації Інна Іщенко.

За її словами, Полтавщина є фінансово самодостатньою, успішною за темпами зростання доходів місцевих бюджетів.

– Ми перша область серед інших регіонів України, які формують місцевий бюджет. Ми акумулювали за січень-липень 2018 року до бюджетів усіх рівнів 18,3 мільярда гривень, зокрема до Державного бюджету – 12,2 мільярда гривень. Місцеві бюджети зросли на 23 відсотки і становлять 6,1 мільярда гривень. Крім того, Полтавщина посідає третє місце за показником економічної ефективності, що включає промисловий і аграрний комплекси, будівельну активність, фінансові надходження. Регіон розвивається. Високий рівень сплати податків – акцизного, на прибутки й рухоме майно, ренти за використання надр, ПДФО, туристичного збору – свідчить, що в області злагоджено працюють промислові й аграрні підприємства, сприятливий бізнес-клімат і є розбудова середнього й малого середнього бізнесу, – додала Інна Іщенко. – За величиною валового регіонального продукту з розрахунку на одну особу населення – узагальнюючого показника, який характеризує рівень економрозвитку регіону за результатами економічної діяльності всіх сфер господарювання – Полтавщина посідає перше місце з-поміж інших областей, випередивши Дніпропетровську, Київську, Запорізьку, Харківську області.

Промисловий комплекс краю стабільно утримує позитивну динаміку, починаючи з 2015 року. Є приріст 3 відсотки до аналогічного показника минулого року. Промислової продукції в області реалізовано на 101,6 мільярда гривень, що на 14 відсотків більше, ніж минулоріч. Полтавщина залишається лідером із забезпечення енергонезалежності України. Стабільно перше місце регіон посідає з видобування газового конденсату, друге – з видобування природного газу.

Інна Іщенко розповіла, що область посідає п’яте місце за будівельною активністю. Зокрема звернула увагу на ріст будівництва у сільській місцевості й ремонт доріг.

– Полтавщина розвинута в промисловому й аграрному секторах. Має 136 країн-партнерів. Зовнішньоторговельний оборот товарів і послуг регіону – 1,8 мільярдів доларів США. Ми п’яті експортери в Україні. Експортуємо товарів на 1,1 мільярда доларів США, – додала Інна Іщенко. – Полтавщина є інвестиційно привабливим регіоном. За відповідний період залучили 11,7 мільйона доларів США прямих іноземних інвестицій.

Область працює за 33 проектами міжнародної технічної допомоги. Також успішно використовує механізми міжмуніципального співробітництва.

– Дякуємо галузевим підприємствам регіону, людям, які працюють у промисловості й аграрному секторі, нафтогазовому комплексі. Всі показники області – це їхні зусилля й здобутки підприємств. Дякую керівникам органів місцевого самоврядування, бо створити умови для розвитку бізнесу – це важко. Де є злагоджена робота в регіонах і немає суперечок між різними гілками влади, є результат. Потрібно створити умови, щоб люди відчували, що влада єдина, що території розвиваються і є перспективи, – зазначив Валерій Головко. – Підтримуватимемо ініціативи, які йдуть від громад. Область нині змінює пріоритет фінансування й розвитку інфраструктури: ми дофінансовуватимемо громади, органи місцевого самоврядування яких працюють, аби покращити умови проживання людей.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk